Més informació [ Detall d'activitat

 
REC0010650   Maquetem un llibre electrònic amb LibreOffice i Sigil
2019-2020   Curs telemàtic (en línia asíncron). Internivells: Ed. Infantil-Primària-Secundària
  
   1/7/2020 - 15/7/2020 (30 hores) de h a h
   VT Curs a distància
   _ (A distància) 
  
Format   En línia
Sincronicitat    Asíncron
Organització   Associació d'Ensenyants d'Informàtica de Catalunya
  
  
  
Inscripció   15/05/2020 - 01/07/2020
  
Descripció i   Metodologia:   La lectura mitjançant els dispositius electrònics, com són tauletes, smartphones i e-readers està cada vegada més estesa. El format estàndard de llibre electrònic, o ebook, és l’EPUB, el qual és compatible amb la gran majoria de lectors electrònics del mercat. En el present curs s’exposen les pautes bàsiques per editar llibres amb aquest format amb l’ajut de programar lliure
  
Objectius   Conèixer i utilitzar les pautes bàsiques per crear i editar llibres amb format digital amb l’ajut de programar lliure(Sigil) des de formats tan diversos com llibres en format paper o documents en format pdf, doc o odt.
  
Continguts   El contingut del curs, del que es preveuen unes 30 hores de duració, es pot estructurar en 6 mòduls de 5 hores cadascun d’ells (si bé els mòduls 3 i 4 es podrien agrupar en un sol mòdul de maquetació de 10 hores de durada)
MODUL 1 Introducció (5 hores )
Introducció. El llibre electrònic.
Aspectes legals
Formats. Exemples
Programari per maquetar.
Sigil. Instal·lació, configuració i entorn

MODUL 2 Preparació de l’epub (5 hores)

Recomanacions per començar
Plantilla base
Les metadades
Gèneres i subgèneres
Imatges de portada i d’autor

MODUL 3 Maquetació I (5 hores)

Apartats i pàgines bàsiques
Capítols
Estils

MODUL 4 Maquetació II (5 hores)

Imatges
Enllaços
Notes
Taula de continguts

MODUL 5 Correcció i validació (5 hores)
Correcció ortogràfica
Neteja de codi. Expressions regulars
Validació
Verificació

MODUL 6 Projecte (5 hores)

Creació i edició d’un llibre en format epub


Tots els continguts del curs estan pautats ens el 6 mòduls esmentats dins l'entorn Moodle.
L’apartat teòric s’ha establert en documents escrits i/o audiovisuals, anomenats recursos, mentre que les activitats que ha de realitzar i lliurar l’alumnat s’estableixen en el que s’anomena tasques.
La qualificació de cada una de les tasques s'anirà fent a mesura que aquestes es vagin lliurant al formador, seguint la pauta temporal marcada com a referència. I caldrà que cada participant revisi/modifiqui el que el formador vagi indicant. Un cop la revisió sigui positiva, el formador anotarà la qualificació com a vàlida.
La darrera tasca, obligatòria (mòdul 6 o projecte), consistirà en lla creació i edició d’un llibre en format digital, seguint les pautes del tutor, en la que s'utilitzaran una bona part de les eines apresses.
La feina del curs es donarà per acabada un cop el formador ho comuniqui a cada alumne individualment.
Quan al ritme de connexió del formador al curs de Moodle per la consulta, correcció i participacions als fòrums serà, mínim, d'un cop al dia entre setmana i un cop pel cap de setmana.

Per tal de resoldre els dubtes que li van sortint a l’alumnat, aquest disposarà dels:

1. fòrums creats per tal efecte i la
2. disponibilitat d’efectuar connexions remotes amb el tutor, via Teamviewer
  
Observacions   preu 60 €, socis 45
  
Formador/a   Isaac Beà
  
Avaluació   Avaluació específica

L’avaluació s’estableix en funció de la resolució satisfactòria de les activitats.
Criteris d'avaluació Activitats Mòdul 1: Estar al dia dels aspectes legals per garantir el respecte a la propietat intel·lectual de l’obra escrita i gràfica. Conèixer i diferenciar els diversos tipus de formats que hi ha de llibres electrònics i saber-ne crear de manera gairebé automàtica, amb les opcions per defecte dels programes existents. Verificar la instal·lació del programa Sigil i navegar pel seu entorn.

Criteris d'avaluació Activitats Mòdul 2: Reconèixer les recomanacions bàsiques per començar a editar un document electrònic en funció de la seva finalitat i del seu format d’origen. Adaptar-se a l'ús d’una plantilla base des del Sigil. Especificar cada un dels apartat de les metadades. Reconèixer i diferenciar els diferent gèneres i subgèneres al catalogar els llibres. Assignar correctament les imatges de la coberta i de l’autor.
Criteris d'avaluació Activitats Mòdul 3: Estructurar els diferents apartat d’un llibre en funció a models ja establerts. Pautar els capítols o subdivisions del text principal. Crear i aplicar correctament els estils CSS.
Criteris d'avaluació Activitats Mòdul 4: Inserir correctament les imatges enmig del text. Dominar la inserció dels enllaços entre les diferents parts d’un llibre. Inserir de manera ordenades les notes i confeccionar l’index o taula de continguts.
Criteris d'avaluació Activitats Mòdul 5: Realitzar la comprovació ortogràfic del text, en funció de l’idioma i el diccionari instal·lat. Acurar la neteja de codi amb ajut de plantilles d’expressions regulars. Realitzar la validació d’un epub amb eines creades a tal efecte. Verificar el contingut final d’un llibre des de diversos dispositius, per comprovar la seva correcció.
Criteris d'avaluació Activitats Mòdul 6: Demostrar un correcte aprenentatge del programa creant i editant un llibre electrònic en format epub.
  
Requisits de  certificació   Per tal d'obtenir el certificat del curs cal:
-Haver lliurat i superat TOTES les activitats proposades pel formador i que conformen el pla d’avaluació.
-Haver omplert i entregat l’enquesta final de grau de satisfacció.
  
Persones  destinatàries   Professorat de primària secundària obligatòria i formació professional
  
E-mail   secretariaAEIC@gmail.com
  
  


Activitat reconeguda en resolució de data 17/06/2020 pel Departament d'Educació en virtut de l'Ordre ENS/248/2012 (DOGC 6205 de 3 de setembre de 2012).